Metallin vetovoima from Lan Le
perjantai 26. huhtikuuta 2013
Metallin vetovoima
Prizztech:n järjestämässä "Metallin vetovoima"-työpajassa kehitettiin uusia ideoita ja käytännön
toimenpiteitä metallin vetovoimaongelmiin. Tilaisuuteen osallistui satakuntalaisia metallialan yrityksiä ja kehittäjiä sekä medialan ammattilaisia.
maanantai 22. huhtikuuta 2013
Voiko luovuutta opetella?
Kaleidoskooppi- hanketiimi vieraili Jyväskylän Tiimiakatemiassa luovuutta etsimässä.
Tiimiakatemia on yrittäjyyden huippuyksikkö, jossa 3,5-vuotiset tradenomiopinnot suoritetaan osuuskunnissa. Tiimiakatemian perustaja Johannes Partanen haki 20 vuotta sitten ensimmäisiä opiskelijoita ilmoituksella: ”Haluatko lähteä matkalle maailman ympäri ja oppia samalla hieman markkinointia?”
Nykyisin tiimiakatemiaan otetaan vuosittain n. 50 opiskelijaa, joista jopa puolet ryhtyvät valmistuttuaan yrittäjiksi. Opiskelijat jaetaan heti ensimmäisenä päivänä Belbinin tiimiroolitestin tulosten perusteella yritystiimeihin ja opintojen päätteeksi tiimit lähtevät maailmanympärysmatkalle.
Tiimiakatemiassa ei ole opettajia eikä luentoja. Ei myöskään tenttejä eikä luokkahuoneita. Päävalmentaja Ulla Luukas kertoi että ensimmäisenä vuonna valmentajan rooli on hieman suurempi, mutta tiimien kehittyessä opiskelijat muuttuvat yhä omatoimisemmiksi. Tiimiakatemia- brandi kansainvälistyy kovalla vauhdilla, mm. Brasiliassa, Espanjassa ja pian myös Qatarissa on oma Tiimiakatemiansa.
Esittelykierroksen jälkeen osallistuimme osuuskunta IdeaFly:n treeneihin. Treenit ovat osuuskuntalaisten viikottaisia palavereita yhdessä valmentajan kanssa, joissa keskustellaan fiiliksistä, oppimisesta ja osuuskunnan asioista. Valmentaja osallistuu keskusteluun vain tarvittaessa.
Iltapäivällä luovuuden asiantuntija Ville Keränen Monkey Busineksesta johdatteli meitä Kaleidoskoopin avainkysymysten äärelle. Aloitimme sisäisen säätilamme tutkimisella, jonka jälkeen keräsimme mahdollisimman paljon meitä askarruttavia kysymyksiä. Niitä syntyikin aika paljon! Valitsimme ryhmissä kysymyksistä kolme tärkeintä, jotka olivat:
- Mitkä ovat luovuuden rajapinnat?
- Onko vähemmän enemmän?
- Miten saadaan pysyviä tuloksia?
Kaleidoskooppilaisten kommentteja vierailusta:
”Tiimiakatemia on innostava paikka, jossa on tekemisen meininkiä! Luovuus on asenne, jota voi oppia.”
– Tiina, Turun AMK
”Tiimiakatemian opiskelumuoto hioo opiskelijoista timantteja eli haluttuja työntekijöitä ja tulevaisuuden menestyviä yrittäjiä!”
–Timo, Turun AMK
”Ilo nähdä innokkaita opiskelijoita aidossa dialogissa kehittämässä omaa osuuskuntaansa.”
–Kaj, Turun AMK
”Teoria yhdistyy heti käytännön yrittäjyyteen. Erilaiset persoonat kannattelevat ja vievät eteenpäin yhteistä liiketoimintaa.”
–Säde, TUT
”Into ja energia tuntuvat yhdistyvän nuorissa yrittäjissä, työtiloissa työskentelevät samanaikaisesti kolmen eri vuosikurssin opiskelijat myös ristiin eri projekteissa. Oppimispolku tuottaa itsenäisiä tekijöitä, mutta lähtökohtainen asenne on oltava heti alusta oikeanlainen, sillä ensimmäisen lukuvuoden aikana syntyy kaaos kun opiskelijoille ei kerrota erityisesti mitään tulevasta. Tämä pienentää ryhmän kokoa voimakkaasti. Opiskelijoiden oma käyttäytyminen oli reipasta ja aloitteellista, vaikutti siltä että monet projektit tehtiin palvelualoille, esimerkiksi ravintola-alalle.” -Pekka, Turun AMK
tiistai 16. huhtikuuta 2013
tiistai 9. huhtikuuta 2013
Kehitystyötä palvelumuotoilun kautta
Tiina Jaatinen ja Juho Vainio, Turun AMK
|
Boost Turussa järjestetty Global Service Jam 2013 keräsi yhteen palvelumuotoilusta sekä yhteisöjen kehittämisestä kiinnostuneita turkulaisia. Kaleidoskooppi-hankkeesta mukaan osallistuivat Tiina Jaatinen sekä Juho Vainio. Boost Turku on opiskelijalähtöinen yrittäjäverkosto Turussa. Boostin tarkoituksena on yhdistää aktiivisia ihmisiä kehittämään liikeideoita, jotka parhaimmillaan saavuttavat myös kansainvälisen yleisön.
Global Service Jam on kerran vuodessa järjestettävä kansainvälinen 48 tunnin innovaatio-sessio. Jamien idea on lähtenyt tekemisen ja kokeilemisen halusta, siitä ettei haluta istua loputtomissa suunnittelupalavereissa vaan oikeasti tehdä jotain uutta palvelumuotoilun keinoin.
Global Service Jamin periaate #1: DOING, NOT TALKING!
Global Service Jamin teemana oli tänä vuonna GROW^. Jamit järjestettiin samanaikaisesti 120 kaupungissa ympäri maailmaa. Osallistujia oli yhteensä 3000 ja palvelu-ideoita kehitettiin 48 tunnin aikana yli 500. Myös oma tiimimme onnistui kehittämään palveluprototyypin viikonlopun aikana.
Jamit alkoivat perjantaina iltapäivällä tiimien muodostamisella. Aluksi kaikki saivat täysin vapaat kädet heitellä ideoita, joista valittiin muutamia aikataulun puitteissa toteuttamiskelpoisia. Konseptit kehittyivät koko prosessin ajan ja jos huomasimme, että jokin ei toimi, hylkäsimme sen.
Global Service Jam periaate #2: ÄLÄ RAKASTU ENSIMMÄISEEN IDEAAN.
Palvelumuotoilussa on tärkeää saada aikaan jotain konkreettista, josta voi pyytää palautetta. Jameissa tiimit pitivät ideoistaan hissipuheita muutaman tunnin välein, jolloin kaikki saivat palautetta muilta tiimeiltä. Lauantaina vuorossa oli tehokasta tekemistä, demojen rakentamista ja lopullisen esityksen suunnittelua.
Global Service Jam periaate #3: AJATTELE KÄYTTÄJÄLÄHTÖISESTI, PYYDÄ JATKUVAA PALAUTETTA PROSESSIN AIKANA
Boost Turun Jameissa oli mukana helsinkiläinen palvelumuotoilutoimisto Palmu inc., jonka edustajat kiertelivät tiimeissä antamassa palautetta. Sparrauksen ja välietappien kautta päädyttiin lopulta sunnuntaihin, jolloin kaikki tiimit pitivät viimeiset esitykset. Lopuksi tuotokset ladattiin Global Service Jam sivuille.
Innovaatiomenetelmiä ja Jam-konseptia hyödynnetään ensi syksynä järjestettävässä KaleidosCup opiskelijakilpailussa. KaleidosCup on valtakunnallinen korkeakouluopiskelijoille suunnattu innovaatiokilpailu. Palvelumuotoilu tarkoittaa palvelujen innovointia, kehittämistä ja suunnittelua muotoilun menetelmin.
Global Service Jam:
Boost Turku
KaleidosCup
Palvelumuotoilun työkalupakki
http://sdt.fi/perjantai 5. huhtikuuta 2013
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)