keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Luovuus on pelin henki



Kaleidoskoopin pilotti tuo yhteen pelinkehittäjät ja merialan koulutuksen
Uudessa simulaatiossa merenkäynnin opiskelijat pääsevät kokemaan paloturvallisuuteen liittyviä hätätilanteita, joita on tähän asti ollut hyvin vaikea harjoitella. Merenkäynnin oppilaitos Aboa Marelle kehittävä virtuaalioppimisympäristö valmistuu pian.
Pekka Qvist on Kaleidoskooppi-hankkeessa mukana oleva pelinkehittäjä

-    Tähän asti pelastustilanteita on harjoiteltu koulutuslaitosten luokkahuoneissa ja käytävillä, jolloin oppilaiden on pitänyt kuvitella tuli ja muut elementit. Alalla on selkeää tarvetta tällaiselle simulaatiolle, sillä koulutus tähtää laivaympäristöön, vaikka tapahtuu kuivalla maalla. Kaikki kurvallisuutta lisäävät simulaatiot ovat tervetulleita, kertoo Novian simulation manager Ossi Westilä.

Simulaation kehittely alkoi kuluvan vuoden alussa, kun Kaleidoskoopin tuottaja Lan Le saattoi merenkulkuoppilaitoksen ja peliyrityksen yhteen ja selvitti kummankin osapuolien tarpeita. Ensimmäisten merenkulun opiskelijoiden odotetaan pääsevän käsiksi simulaatioon syksyn aikana.

Pilotista ehkä seuraava merkittävä vientituote


Metaverstaan parhaillaan työstämässä simulaatiossa tai ”pelissä” hyödynnetään aitoa videokuvaa ja jopa näyttelijöiden tuottamia ääniefektejä. Peliin on myös mallinnettu yksi Finnlinesin aluksen kerros jossa simulaatio tapahtuu. Metaverstaan toimitusjohtaja Pekka Qvist:

-    Toivomme, että saamme Aboa Marelta hyvää palautetta ja voimme kehittää peliämme yhä paremmaksi. Mittavampi jatkokehitys kuitenkin riippuu rahoituksesta.

Rovion myötä on puhuttu paljon suomalaisesta peliteollisuudesta ja viimeaikoina myös maailman huipputasoa olevan koulutuksen viennistä on vihjailtu jopa ministeritasolla. Kaleidoskoopin pilotin aikaansaannos yhdistää nämä kaksi ja Westilä on optimistinen sen suhteen, että opettavaisista simulaatioista voisi tulla seuraava tärkeä vientituote.

-    Novia pyrkii parantamaan meriturvallisuutta myös globaalisti. Meillä on koulutusta Aboa Maren lisäksi Otaniemessä Espoossa sekä Filippiineillä.

Elämää laatikon ulkopuolella


Qvistin mielestä on hieno asia, että analyyttiseen insinööriympäristöön voidaan Kaleidoskoopin avulla tuoda uusia ideoita ja erilaisia ajattelumalleja.

-    Jopa kovimmilla insinöörialoilla on omanlaistaan luovuutta, mutta kun on totuttu tekemään asiat tietyllä tavalla, on hyvä kuulla välillä uusia mielipiteitä ja ideoita.

Qvist ja Westilä ovat molemmat olleet hyvin tyytyväisiä Kaleidoskoopin toimintaan. Westilän mielestä heidän tapauksessaan turkulaisessa innovoinnissa erityisen hyvää on juuri paikallisten osaajien tuominen yhteen:

-    On äärimmäisen hyvä asia että pelinkehittäjä on turkulainen yritys, koska silloin tuotanto on nopeampaa. Tuote pitää saada valmiiksi nopeasti ja se ei onnistu globaaleissa yhteistyökuvioissa. Globaalien valmistajien valmistusprosessit ovat meille liian hitaita.


Teksti: Klaudia Käkelä
Kuva: Sami Nurmi

perjantai 25. lokakuuta 2013

Viikinkejä näkyvissä, ohoi!

Sotka on talkoovoimin rakennettu purjevene, jonka piirrustukset perustuvat 700 vuotta vanhaan viikinkiajan alukseen. Katso miltä Sotka näyttää ja mitä kippari Jani Hyväri kertoo rakennusvaiheesta.

Klikkaa kuvaa!




keskiviikko 16. lokakuuta 2013

KaleidosCup 2013 voitettiin yllättävällä palvelukonseptilla, jonka voi toteuttaa vaikka heti

Vuosittainen meriteollisuudelle luovia ratkaisuja kehittävä korkeakouluopiskelijoille suunnattu KaleidosCup-innovaatiokilpailu järjestettiin tänä vuonna Humanistisen ammattikorkeakoulun uudessa TKI-keskuksessa Logomo Byråssa. Tämänvuotisen kilpailun teemana oli uuden palvelukonseptin kehittäminen risteilyaluksille.
Kilpailun voitti Humak International ehdotuksellaan "Packpacking", jossa reppureissajille tuotteistettu palvelukonsepti sisälsi mm. telttamajoitusta risteilyaluksen kannella, yhteisöllistä kokemusten jakamista ja helppoja sekä halpoja palveluita lyhyitä matkoja kulkeville.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan kosepti yllätti ja hämmensi tuomareita:
- Voittajajoukkueen ehdotus oli helpoin toteuttaa ja kaikkein pisimmälle kehitetty ratkaisu. Siinä oli mietitty hyvin laivayhtiön näkökulmasta, miten hyödyntää paremmin esimerkiksi nyt ajoittain tyhjillään olevia neuvotteluhuoneita  ja toisaalta konsepti tavoittaa asiakasryhmän, joka on viime aikoina ehkä vähän unohdettu, perustelivat tuomarit Miia Liesegang (Suunnittelutoimisto Innollinen) ja Kari Sillanpää (STX Finland) miltei yhteen ääneen.  Tuomarit kehoittavat tyttöjä esittelemään ideansa suoraan Viking Linelle ja Silja Linelle.
"We decided to go back to basics", kommentoivat Saksasta ja Puolasta tulevat Humanistisen ammattikorkeakoulun Jyväskylässä kulttuurituotantoa opiskeleva voitosta riemuitseva kolmikko.
Voittajajoukkueen matkaan liittyi myös draamaa: Neljä ystävystä joutuovat arpomaan, ketkä kolme pääsevät kisaan mukaan. Kyynelehtien pois jättäytynyt Dogmara iloitsee kuitenkin nyt ystäviensä puolesta ja haluaisi järjestää KaleidosCupin myös Puolassa sekä muissa Euroopan maissa.
Toiseksi tuli Metropolian joukkue, jota Teppo Virta (Teknologiateollisuus ry) kuvaa kilpailun visionäärisimmäksi ns.  tuotantolaivallaan, joka maista ottaa raaka-aineita, joista se tuottaa matkan aikana tuotteita. Tässä tuomarit näkivät kaikekin eniten jatkokehitysmahdollisuuksia ja mm.  kehittämismahdollisuudet kriisialueilla herättivät paljon keskustelua.
Kolmas joukkue tuli Aalto Yliopistosta tuotteistetulla yhteisöllisellä mobiilisovelluksella. Mobiilisovelluksia kehitettiin kilpailussa paljon, mutta Aalto IDBM joukkue kykeni kehittämään tuotteen pisimmälle laivayhtiön saaman hyödyn kannalta, tiivistää Maunu Korpela (Suomen Keksijäin Keskusliitto ry)
Tänä vuonna kilpailuun osallistui kymmenen joukkuetta korkeakouluista ympäri Suomea. Kilpailu oli kaksipäiväinen sisältäen vierailun telakalle ja improvisaatioharjoituksia ensimmäisenä päivänä sekä työskentelyä ja verkostoitumista toisena päivänä. Monialaisuudella ja yhteisöllisyydellä haluttiin mahdollistaa uudenlaisten näkökulmien löytäminen annettuun kehitystehtävään..
"Viime vuoteen verrattuna ratkaisut olivat mielestäni innovatiivisempia, ja olen erittäin tyytyväinen tapahtumaan. Myös ehdotetut kansainväliset versiot kilpailusta ovat varteenotettavia ajatuksia jatkon kannalta, kertoo Kaleidoskooppi-hankkeen projektikoordinaattori Rita Rauvola.
KaleidosCup on vuosittainen korkeakouluopiskelijoille suunnattu innovaatiokilpailu, joka tarjoaa opiskelijoille ainutlaatuisen tilaisuuden ideoida merenkulun ja meriteollisuuden aitoja yrityksiltä tulevia haasteita. Kilpailu oli avoin kaikkien alojen opiskelijoille.
Kaleidoskooppi-hanke kiittää osallistujia ja onnittelee voittajia!
Lisätietoja:
Kaleidoskooppi- hankkeen projektikoordinaattori Rita Rauvola, p. 0400 349 368
Kaleidoskoo Youtubessa ja Twitterissä, Kaleidoskooppi ja KaleidosCup Facebookissa sekä www.kaleidoscup.fi !
Lisää kuvia sekä pohdintaa jatkosta tulossa myöhemmin!

tiistai 15. lokakuuta 2013

KaleidosCup Turun Ylioppilasteatterilla: Tappajahai, maata näkyvissä ja muita improvisaatioharjoituksia


KaleidosCup 2013 on täydessä vauhdissa!

Millainen on tulevaisuuden palvelukonsepti risteilyaluksille?


KaleidosCup 2013 starttasi Logomossa!

 
10 joukkuetta ympäri Suomea saapuivat Logomoon osallistumaan innovaatiokilpailuun, jossa krkeakouluopiskelijat työskentelevät kolmen hengen joukkueissa meriteollisuuden yritysten asettaman haasteen parissa.

Opiskelijat saivat rennon aamukahvin parissa infopaketit kahden päivän pituisesta kilpailusta sekä kuulla tehtävänannon. Ratkaisut esitetään keskiviikkona tuomaristolle klo 14.30 Logomossa ja voittajat julkistetaan klo 20 Ravintola Koulussa.



Tämän vuoden aiheena on
suunnitella uudenlainen palvelukonsepti risteilyaluksille.

Aiheeseen haettiin teknistä näkemystä ja oppia vierailulta Turun telakalla tuotekehityskoordinaattori Kari Sillanpään johdolla. Telakalla ajettiin mm. rakennusaltaan pohjalle, jossa on käynnissä toisen TUI-risteilijän rakennusprojekti.

Iltapäivällä tänään klo 14 alkaen opiskelijat kahvittelevat ja maiskuttelevat oppimaansa Cup & Pint:ssa ja klo 16.30 haetaan virikkeitä luovaan työskentelyyn, ryhmätöihin ja esiintymiseen Turun Ylioppilasteatterilla improvisaation keinoin.


KaleidosCup-opiskelijakilpailu auttaa nostattamaan meriteollisuuden vetovoimaisuutta nuorten parissa sekä helpottaa oivaltamaan oman osaamisen soveltamismahdollisuuksia vieraan alan haasteisiin. KaleidosCup eroaa monista muista opiskelijakilpailuista mm. aitojen verkostoitumismahdollisuuksien sekä työelämälähtöisen konkreettisen haasteen johdosta. Opiskelijat oppivat toisiltaan sekä alansa ammattilaisilta.

Tuomaristossa toimii Kari Sillanpää (STX Europe), Mauno (Suomen Keksijäin liitto ry), Miia Liesegang (Suunnittelutoimisto innollinen) ja Teppo Virta (Teknologiateollisuus ry).



         

 ”Kilpailu antaa mahdollisuuden testata omia rajojaan ja myyntihenkisyyttä. Työelämässä joutuu aina myymään omia ideoita tai jotain palvelua, joten tämä on hieno tilaisuus opiskelijoille harjoitella ja hioa taitojaan”, sanoo Logomo Byråssa yhden naisen yritystä pyörittävä Miia Liesegang Suunnittelutoimisto Innollisesta.


KaleidosCup on osa Kaleidoskooppi-hanketta ja vastaa osaltaan tavoitteeseen löytää uudenlaisia ratkaisuja meri- ja metalliteollisuuden kilpailukyvyn kasvattamiseksi ja rakentaa toimivaa monialaista yhteistyöalustaa innovaatitotoiminnan vauhdittamiseksi.


Lisätietoja:
KaleidosCup-johtaja: Teemu Hiltunen, teemu.hiltunen@koneteknologiakeskus.fi p. 040 5526292
Kaleidoskooppi-hankekoordinaattori: Rita Rauvola, rita.rauvola@humak.fi ja p. 0400 349 368
 

torstai 10. lokakuuta 2013

Assarit esittäytyvät!



Kaleidoskoopin viestintätiimissä on kesäkuusta alkaen työskennellyt kolme opiskelija-assistenttia, mutta keitä he ovat? 

Sami
Sami on hyvin lahjakas nuori toimittaja. Hän on loistava kuvaaja, mutta myös muut toimittajuuden osa-alueet kuunnostavat. Sami ei tykkää huvipuistoista eikä niinkään koiranpennuista. Kalastus on erityisen lähellä Samin sydäntä.

Klaudia
Kladu haaveilee radiotoimittajan urasta ja on aina mustelmilla, sillä hän harrastaa cheerleadingiä. Ruoka on myös erityisen tärkeää Klaudialle, sillä se on hyvää. Uuniperunat salaisen reseptin mukaan tehdyn kastikkeen kera ovat hänen lempiruokaansa. Klaudia saattaa joskus vaikuttaa kajahtaneelta, mutta älä huoli, sitä hän onkin.

Pirre
 
Pirre tekee mielellään kaikenlaista mediaan liittyvää aina radiosta tiedottamiseen ja valokuvaamiseen. Pirre ei ole mikään kotikissa, vaan etsii aina uusia kokemuksia ja tapaa mielellään kaltaisiaan hyviä tyyppejä. Harrastuksiin kuuluvat muun muassa seinäkiipeily ja improvisaatio.





tiistai 8. lokakuuta 2013

Nyt kannattaa olla luova!

Miten saat houkuteltua luovat ideat esiin? Yksi keino on lähteä näkemään ja kokemaan maailmaa.

Katso uusin traileri klikkaamalla kuvaa!