Kaleidoskoopin pilotti tuo yhteen pelinkehittäjät ja merialan koulutuksen
Uudessa simulaatiossa merenkäynnin opiskelijat pääsevät kokemaan paloturvallisuuteen liittyviä hätätilanteita, joita on tähän asti ollut hyvin vaikea harjoitella. Merenkäynnin oppilaitos Aboa Marelle kehittävä virtuaalioppimisympäristö valmistuu pian.
Pekka Qvist on Kaleidoskooppi-hankkeessa mukana oleva pelinkehittäjä |
- Tähän asti pelastustilanteita on harjoiteltu koulutuslaitosten luokkahuoneissa ja käytävillä, jolloin oppilaiden on pitänyt kuvitella tuli ja muut elementit. Alalla on selkeää tarvetta tällaiselle simulaatiolle, sillä koulutus tähtää laivaympäristöön, vaikka tapahtuu kuivalla maalla. Kaikki kurvallisuutta lisäävät simulaatiot ovat tervetulleita, kertoo Novian simulation manager Ossi Westilä.
Simulaation kehittely alkoi kuluvan vuoden alussa, kun Kaleidoskoopin tuottaja Lan Le saattoi merenkulkuoppilaitoksen ja peliyrityksen yhteen ja selvitti kummankin osapuolien tarpeita. Ensimmäisten merenkulun opiskelijoiden odotetaan pääsevän käsiksi simulaatioon syksyn aikana.
Pilotista ehkä seuraava merkittävä vientituote
Metaverstaan parhaillaan työstämässä simulaatiossa tai ”pelissä” hyödynnetään aitoa videokuvaa ja jopa näyttelijöiden tuottamia ääniefektejä. Peliin on myös mallinnettu yksi Finnlinesin aluksen kerros jossa simulaatio tapahtuu. Metaverstaan toimitusjohtaja Pekka Qvist:
- Toivomme, että saamme Aboa Marelta hyvää palautetta ja voimme kehittää peliämme yhä paremmaksi. Mittavampi jatkokehitys kuitenkin riippuu rahoituksesta.
Rovion myötä on puhuttu paljon suomalaisesta peliteollisuudesta ja viimeaikoina myös maailman huipputasoa olevan koulutuksen viennistä on vihjailtu jopa ministeritasolla. Kaleidoskoopin pilotin aikaansaannos yhdistää nämä kaksi ja Westilä on optimistinen sen suhteen, että opettavaisista simulaatioista voisi tulla seuraava tärkeä vientituote.
- Novia pyrkii parantamaan meriturvallisuutta myös globaalisti. Meillä on koulutusta Aboa Maren lisäksi Otaniemessä Espoossa sekä Filippiineillä.
Elämää laatikon ulkopuolella
Qvistin mielestä on hieno asia, että analyyttiseen insinööriympäristöön voidaan Kaleidoskoopin avulla tuoda uusia ideoita ja erilaisia ajattelumalleja.
- Jopa kovimmilla insinöörialoilla on omanlaistaan luovuutta, mutta kun on totuttu tekemään asiat tietyllä tavalla, on hyvä kuulla välillä uusia mielipiteitä ja ideoita.
Qvist ja Westilä ovat molemmat olleet hyvin tyytyväisiä Kaleidoskoopin toimintaan. Westilän mielestä heidän tapauksessaan turkulaisessa innovoinnissa erityisen hyvää on juuri paikallisten osaajien tuominen yhteen:
- On äärimmäisen hyvä asia että pelinkehittäjä on turkulainen yritys, koska silloin tuotanto on nopeampaa. Tuote pitää saada valmiiksi nopeasti ja se ei onnistu globaaleissa yhteistyökuvioissa. Globaalien valmistajien valmistusprosessit ovat meille liian hitaita.
Teksti: Klaudia Käkelä
Kuva: Sami Nurmi