tiistai 3. joulukuuta 2013

Luovuus ja yhteistyö tulevaisuuden meriteollisuuden moottoreita


Suomen meriteollisuutta on viime aikoina ruodittu hiipuvaksi alaksi, vaikka merenkulku on globaalilla tasolla lisääntynyt. 

 Perinteisten ajatusmallien rinnalle tarvitaan tuoreita näkemyksiä ja päivitettyä osaamista. Siksi useat korkeakoulut ja aluekehittäjät ovat nyt etsineet meriteollisuudelle uutta kipinää luovan talouden kasvun imusta. Yhteistyön seurauksena on tehty Kaleidoskooppi-hankkeen nimissä luovia iskuja meriteollisuuteen.


Reilun parin vuoden ajan toiminut Kaleidoskooppi-hanke on ravistellut työpajoissaan totuttuja toimintatapoja istuttamalla meriteollisuuden ja kulttuurin edustajat saman pöydän ääreen nyrjäyttämään ajatuksiaan.  Ensitreffien varautuneisuus ja epäluulo haihtuivat pian innostuksen ja uteliaisuuden tieltä, sillä kukapa ei haluaisi tehdä työstään helpompaa ja mahdollisesti jopa hauskempaa.  Kohta marssittiin jäälle jo käsikkäin.  Ja sehän kannatti, sillä rohkean kokeilun tuloksena syntyivät mm. Innoaura- palkinnollakin palkittu merenkulkijoiden vuorovaikutustaitoja kehittävä virtuaalioppimisympäristö ja monta muuta oivallusta. Paperimanuaaleja voi korvata vaikkapa lyhytelokuvilla ja teatterin keinoin voi parantaa organisaation sisäistä viestintää. Tätä ja monta muuta yhteistyötä luovien alojen osaajien sekä merioteollisuuden yritysten välille on Kaleidoskooppi synnyttänyt.
 Vuoden lopussa päättyy Kaleidoskooppi-hankkeen rahoitus ja sen myötä myös ulkopuolinen aloite yhteistyön synnyttämiseksi.  Pysyvä jälki kuitenkin jää syntyneiden yhteistyökontaktien ja uusien toimintamallien muodossa. Hankkeen perinnöksi jätetään mm. monialainen yhteistyöskentelymalli, jossa kulttuurituottaja toimii aktiivisena matchmakerina alojen välissä.  Innovointia ja ratkaisujen löytymistä voidaan vaihdittaa hauskojen Icebreaker-pelikorttien avulla ja Murtovesi-verkkolehti yhdistää alueen innovaattorit ja moottorit yhteisellä viestinnällä. Lopulta suurin oivallus on juuri se, jota pidettiin itsestäänselvyytenä: tulevaisuuden meriteollisuus porskuttaa eteenpäin luovuusosaamisen ja monialaisen yhteistyön voimalla.

TheatreWorks demosi teatterilähtöistä työpajaansa meriteollisuuden yrityksen sisäisen viestinnän kehittämiseen Design Factoryssa 29.11.2013
Perjantaina 29.11.2013 julkistettiin Aalto-yliopiston Design Factoryssa Kaleidoskooppi-hankkeen tulokset.  Puheenvuoron pitivät mm. toimintatapainnovaatioiden tutkija ja innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki Aalto-yliopistosta, Humanistisen ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopäällikkö Timo Parkkola sekä teollisuustalouden tutkija Heli Aramo-Immonen Porin yliopistokeskuksesta. Myös hankkeessa mukana olleet yritykset jakoivat kokemuksiaan poikkitoimialaisista yhteistyökokeiluistaan. Puheenvuoroja pitivät mm. Satu-Mari Jansson (Theatreworks), Miia Liesegang (Suunnittelutoimisto Innollinen) ja Pekka Qvist (Metaverstas). 

Samassa tilaisuudessa julkaistiin myös ”Metalli taipuu! – Kipinä luovaan bisnekseen meriteollisuudessa”-kirja sekä ”The Icebreaker”-peli, johon on koostettu hankkeessa kehitettyjä luovia ideointimenetelmiä. 

Julkaisua ja peliä on saatavissa Humanistisen ammattikorkeakoulun Logomon TKI-yksiköstä, Turusta skeä myöhemmin hyvin varustetuista kirjastoista. Kirja julkaistaan myöhemmin myös verkkojulkaisuna ja pelin antia on saatavilla myös osoitteessa. www.icebreaker.fi.


Metalli taipuu! -Kipinä luovaan bisnekseen meriteollisuudessa- kirja ja Icebreaker- menetelmäkortit julkaistiin 29.11.2013
Lisätiedot: Rita Rauvola, rita.rauvola@humak.fi ja Lan Le lan.le@humak.fi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti