tiistai 9. huhtikuuta 2013

Kehitystyötä palvelumuotoilun kautta

Tiina Jaatinen ja Juho Vainio, Turun AMK

Boost Turussa järjestetty Global Service Jam 2013 keräsi yhteen palvelumuotoilusta sekä yhteisöjen kehittämisestä kiinnostuneita turkulaisia. Kaleidoskooppi-hankkeesta mukaan osallistuivat Tiina Jaatinen sekä Juho Vainio. Boost Turku on opiskelijalähtöinen yrittäjäverkosto Turussa. Boostin tarkoituksena on yhdistää aktiivisia ihmisiä kehittämään liikeideoita, jotka parhaimmillaan saavuttavat myös kansainvälisen yleisön.

Global Service Jam on kerran vuodessa järjestettävä kansainvälinen 48 tunnin innovaatio-sessio. Jamien idea on lähtenyt tekemisen ja kokeilemisen halusta, siitä ettei haluta istua loputtomissa suunnittelupalavereissa vaan oikeasti tehdä jotain uutta palvelumuotoilun keinoin.

Global Service Jamin periaate #1: DOING, NOT TALKING!

Global Service Jamin teemana oli tänä vuonna GROW^. Jamit järjestettiin samanaikaisesti 120 kaupungissa ympäri maailmaa. Osallistujia oli yhteensä 3000 ja palvelu-ideoita kehitettiin 48 tunnin aikana yli 500. Myös oma tiimimme onnistui kehittämään palveluprototyypin viikonlopun aikana.

Jamit alkoivat perjantaina iltapäivällä tiimien muodostamisella. Aluksi kaikki saivat täysin vapaat kädet heitellä ideoita, joista valittiin muutamia aikataulun puitteissa toteuttamiskelpoisia. Konseptit kehittyivät koko prosessin ajan ja jos huomasimme, että jokin ei toimi, hylkäsimme sen.

Global Service Jam periaate #2: ÄLÄ RAKASTU ENSIMMÄISEEN IDEAAN.

Palvelumuotoilussa on tärkeää saada aikaan jotain konkreettista, josta voi pyytää palautetta. Jameissa tiimit pitivät ideoistaan hissipuheita muutaman tunnin välein, jolloin kaikki saivat palautetta muilta tiimeiltä. Lauantaina vuorossa oli tehokasta tekemistä, demojen rakentamista ja lopullisen esityksen suunnittelua.

Global Service Jam periaate #3: AJATTELE KÄYTTÄJÄLÄHTÖISESTI, PYYDÄ JATKUVAA PALAUTETTA PROSESSIN AIKANA

Boost Turun Jameissa oli mukana helsinkiläinen palvelumuotoilutoimisto Palmu inc., jonka edustajat kiertelivät tiimeissä antamassa palautetta. Sparrauksen ja välietappien kautta päädyttiin lopulta sunnuntaihin, jolloin kaikki tiimit pitivät viimeiset esitykset. Lopuksi tuotokset ladattiin Global Service Jam sivuille.

Innovaatiomenetelmiä ja Jam-konseptia hyödynnetään ensi syksynä järjestettävässä KaleidosCup opiskelijakilpailussa. KaleidosCup on valtakunnallinen korkeakouluopiskelijoille suunnattu innovaatiokilpailu. Palvelumuotoilu tarkoittaa palvelujen innovointia, kehittämistä ja suunnittelua muotoilun menetelmin.

Global Service Jam:

Boost Turku

KaleidosCup

Palvelumuotoilun työkalupakki
http://sdt.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti