perjantai 31. toukokuuta 2013

Lapset laskivat unelmiensa laivat piirustuspaperin aalloille

Miten laivasuunnitteluun saataisiin tuotua lennokkaampaa näkökulmaa? Risteilylaivojen rakentamisesta löytyy varmasti tuhansittain kohderyhmäselvityksiä, mutta yleensä näissä testataan suunnitteluryhmien tuottamia valmiita ideoita. Kaleidoskooppi vuokrasi Creveltä Turku Design Festivalin ajaksi Turun Vähätorille tulleen Kontin päiväksi käyttöönsä. Erilaisten ideoiden heittelyn tuloksena suunnittelukokouksessa syntyi ajatus hauskasta Unelmalaiva-työpajasta lapsille: leikkimistä, piirtämistä, maalailua ja muovailua. Suomessa meriteollisuuden tulevaisuuden kannalta kiinnostavuuden lisääminen on hyvä aloittaa jo nuorista lapsista.

Virkeänväriset vahat vartomassa
Kuvat: Teemu Hiltunen

Alussa oli suunnitelma, Kontti ja Jussi

Konttiin suunniteltiin lähekkäiset työtilat laivansuunnitteluun ja laivanrakentamiseen. Suunnittelupuolella työskentelyvälineinä olivat tarjolla tussien lisäksi pensselit sormivärien levittämiseen, kun taas laivanrakennuspuolella muovailuvaha oli päärakennusaineena.


Jotta tilasta saatiin lapsille kutsuvamman näköinen, työpajalaiset tekivät esimerkkipiirustuksia ja esimerkkilaivoja. Jaksamista kyydittämässä tarjolla oli suklaakaurakeksejä ja pillimehuja.


Viiden lapsen esikoululaisryhmä, Kurret, saapui kymmenen aikoihin. 6-7-vuotiaat Kristian (Krisu), Serafiina, Oona, Anni ja Ville tulivat oppimaan laivanrakennuksesta. Kaleidoskoopin projektituottaja Lan Le herätteli lasten mielikuvitusta utelemalla suosikkiharrastuksista, -ruoista ja -leluista. Sitten heidät jaettiin laivansuunnittelu- ja laivanrakentamistiimeiksi.


Innoituksen lähteenä toimivat seinälle kiinnitetyt kuvat uusimmista risteilylaivoista, joissa näkyi vesiliukumäkiä, uima-altaita ja muita viihdykkeitä. Turun ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Jussi Liikkanen kertoi rakentelun ohessa laivojen peruspalveluista ja näytti itse esimerkkiä rakentamalla pienen purjeveneen muovailuvahasta.Aamupäivän mittaan muutamat paikalliset mediat kävivät haastattelemassa työpajalaisia ja Kurreja. Radiohaastattelun jälkeen Kurret jättivät hyvästit ja kiitokset työpajan väelle.

Nyt Kontti oli vapaa kaikille. Iltapäivän auringonpaiste toi Vähätorille vilkkautta, OnniOon Oy:n Mattopiiskat toimivat saippuakuplantekokoneina ja houkuttelivat paikalle monia kiinnostuneita katselijoita ja osallistujia. Useimmiten lapset juoksivat isojen saippuakuplien perään, kauempana olleiden vanhempien uteliaasti katsellessa Konttia koristaneita piirustuksia. Tästä oli helppo vinkata ihmiset piirtämään unelmalaivansa.

Lisää aiheesta:
Turun Ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti